No H8

 

Be Aware! -nuorten ryhmävaihto Maltalla kesällä 2013 sai jatkoa, kun samat nuoret järjestivät yhdessä toisen nuorten ryhmävaihdon, No H8. Projekti on rahoitettu Erasmus + -tuella, jotka nuoret hakivat keväällä 2014.

No H8 -ryhmävaihdon teemana oli suvaitsevaisuus ja rasismis vastaisuus. Suomalaiset ja maltalaiset nuoret suunnittelivat yhdessä ohjelman, joka käsitteli vihapuhetta monesta eri näkökulmasta. Viikon aikana nuoret mm. opettelivat toistensa äidinkieltä, tekivät erilaisia ryhmäharjoituksia ja pelasivat erilaisia tutustumispelejä. Nuoret pohtivat yhdessä, miten monin tavoin vihapuhe ilmenee: syrjintä, kiusaaminen, rasismi, uskonto, sukupuoli, ulkonäkö, seksuaalinen suuntautuminen jne..

Jyväskylässä vietetyn päivän aikana nuoret järjestivät Flashmobin keskustan kävelykadulla esittäen näitä eri vihapuheen ja syrjinnän muotoja. Suomalaiset nuoret pääsivät näyttämään suomalaisesta kulttuurista luontoa, saunomista, soutelua, ruokakulttuuria jne. Majoituimme luonnonkauniissa Ahoniemen leirikeskuksessa, jonka vihreydestä ja järven läheisyydestä kaikki osallistujan pitivät.

Nuoret järjestivät myös Elävän kirjaston, jonka aikana ryhmät saivat kierrellä ryhmissä "kirjasta kirjaan". Kirjat eli henkilöt kertoivat omasta elämästään ja miten ovat kokeneet syrjintää tai rasismia. Osa oli kokenut ihonvärinsä takia kiusaamista, toinen ulkonäkönsä. Kolmas oli kokenut kiusaamista etnisen taustansa takia. Nuoret pääsivät kysymään ja näkemään, millaiset haavat kiusaaminen jättää.

Pääsimme vierailemaan myös koululla ja keskutelemaan oppilaiden kanssa teemasta. Ryhmävaihdon osallitujat oli jaettu pieniin ryhmiin, joista jokainen meni yhteen luokkaan pitämään 45 min oppitunnin toiminnallisin menetelmin. Suomalaiset oppilaat pääsivät opettelemaan maltan kieltä ja pelaamaan erilaisia pelejä. Samana iltana järjestettiin nuorisotila Kukkulalla disco yläkoululaisille, jolloin paikalliset pääsivät lähemmin tutustumaan maltalaisiin nuoriin.

No H8 -nuorten ryhmävaihtoon osallistui yhteensä 38 nuorta. Viikon kestäneen ryhmävaihdon aikana nuoret oppivat niin toisistaan kuin myös itsestään. Käsiteltiin vaikeita, silmiä kostututtavia asioita, jotka varmasti ovat jääneet monen mieleen. Nuoret oppivat sosiaalisimmiksi, puhumaan paremmin englantia, työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa ja ottamaan vastuuta.

Viikko oli kerrassaan ihana ja opettava! 

 

 

Video viikosta on julkaistu Konneveden 4H-yhdistyksen facebook sivuilla.
Lisää yhdistys kaveriksesi niin pääset katsomaan videota!

https://www.facebook.com/video.php?v=798726036847551&set=vb.100001304875055&type=3&theater

 

 

Lue toinen artikkeli nuorisovaihdosta täältä: Cimo, kansainvälisiä kokemuksia