Be Aware!

” Vaikka toi sun meno o aika vetelää
Ja et oo tietty entinen kenenkään
Mut ainaku sä puhut sitä etelää
Se saa mun levikset repeemää”

”-Levikset repee, Sini Sabotage

 

Kirjoittaneet: Petra Pynnönen ja Tanja Raatikainen

 

Konneveden 4H-yhdistyksen Duunirinki, Jamppajampat, osallistui nuorten ryhmävaihtoon Maltalla elokuun alussa. Ryhmävaihto kesti viikon, jonka aikana oli tarkoitus tutustua maltalaiseen kulttuuriin ja ihmisiin.

Idea ryhmävaihdosta lähti liikkeelle, kun jo aiemmin ryhmävaihtoon osallistunut Konneveden 4H-yhdityksen toiminnanjohtaja Anni Juntunen vihjaisi meille mahdollisuudesta päästä näkemään maailmaa. Keväällä 2012 rupesimme etsimään asiasta kiinnostuneita, mikä osoittautui vaikeaksi tehtäväksi. Lopulta kuitenkin saimme mahtavan porukan kasaan ja projekti pyörähti käyntiin.

Samana syksynä aloimme pitämään palavereja, joissa suunnittelimme rahankeruuta ja vaihdon sisältöä. Tulimme siihen tulokseen, että järjestetään mahdollisuuksien mukaan mm. kahvituksia ja muita tapahtumia. Rahan hankinta ei tuntunut meistä pakkopullalta, myyntihommat sujuivat ja etenkin diskojen pitäminen oli mukavaa.

Vuoden 2013 alussa löysimme sopivan porukan Maltalta, jonka kanssa väsäsimme EU:lle hakemuksen projektiamme koskien. Be aware! -projektin aiheena oli Euroopan kansalaisuus ja oikeudet. Seuraavat pari kuukautta elimme jännityksessä odottaen tietoa siitä, toteutuuko ryhmävaihto vai ei. Onneksi hakemus meni läpi, sillä EU:n Youth In Action – hanketuen ansiosta koko matkasta meille jäi maksettavaksi vain 30 % matkakuluista, jotka nekin saimme helposti katettua keräämillämme rahoilla.

Viimein työmme palkittiin ja heinäkuun viimeisenä päivänä lähdimme kohti Maltaa jyväskyläläisen PP Groupin ja kahden ohjaajan kanssa. Viikko Maltalla hurahti nopeasti ja opetti meille paljon. Sen lisäksi, että opimme ihmisoikeuksista, saimme mukaamme myös paljon ikimuistoisia kokemuksia ja tutustuimme ihaniin ihmisiin, joilta opimme paljon: olemaan rohkeasti oma itsensä, arvostamaan pieniäkin asioita, välittämään toisesta aidosti ja nauttimaan elämästä.  Uudet tanssit ja Sini Sabotagin kappale Levikset repee tuovat mieleen näin syksylläkin Maltan lämmön ja ihanien ihmisten muistot.

Toivottavasti yhteistyömme maltalaisten kanssa jatkuu, ja saamme heidät ensi kesänä vierailemaan tänne Suomeen. Jos teille joskus tarjoutuu mahdollisuus lähteä mukaan tämän tapaiseen, älkää missään tapauksessa jättäkö käyttämättä sitä. Yolo! (You Only Live Once)