Kerhovakuutukset

4H-järjestöllä on toiminnan vastuuvakuutus sekä 4H-tapahtumia koskeva tapaturmavakuutus nuorisojäsenille. Tapaturmavakuutus koskee myös kerhonohjaajia. Aikuisohjaajien tapaturmavakuutus vastaa nuorison tapaturmavakuutusta korvaussummiltaan ja -ehdoiltaan. Vakuutus on voimassa 4H-tilaisuuksissa sekä välittömillä matkoilla kodin ja harrastepaikan välillä. Järjestöllä ei ole keskitettyjä omaisuusvakuutuksia.

Tapaturmavakuutus koskee jäseniä valvotuissa 4H-toiminnan tilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä näihin liittyvillä kotimaan ja ulkomaan matkoilla (ei ole kuitenkaan matkavakuutuksen laajuinen). Tilaisuuden tulee olla 4H:n järjestämä tai osallistumisen tilaisuuteen tulee tapahtua 4H:n ryhmänä.

Tilaisuuden valvojana voi olla toiminnanjohtaja, aikuisohjaaja tai kerhonohjaaja. Valvojan ei tarvitse olla täysi-ikäinen eikä muutakaan ikärajaa ole. Vakuutus korvaa henkilövahinkoja.

Esimerkkejä siitä mitä järjestön vakuutukset korvaavat tai ei korvaa:

  • Kerholaisen nimeä ei löydy yhdistyksen jäsenluettelosta. Tapaturmavakuutus ei ole voimassa.
  • Kerholainen ei tottele ohjaajaa ja loukkaa itsensä. Järjestön tapaturmavakuutus korvaa jäsenten henkilövahingot 4H-tapahtumissa.
  • Kerholainen kaatuu hippaleikissä ja uudet housut menevät rikki. Järjestöllä ei ole vakuutusta joka korvaisi revenneitä housuja eikä yhdistyksellä ei ole korvausvastuuta. Kerholaisen perheen kotivakuutus saattaa korvata esinevahingon.
  • Aikuisohjaaja kuljettaa kerholaisia kotiin omalla autollaan ja tapahtuu onnettomuus. Liikennevakuutus korvaa henkilövahingot.
  • Kerholaisen kännykkä varastetaan kerhon aikana. Yhdistyksellä ei ole korvausvastuuta eikä vakuutusta joka korvaisi. Jos asia ei selviä, vanhemmat tekevät rikosilmoituksen poliisille. Tällöin korvausta voi hakea kerholaisen vanhempien kotivakuutuksesta.